Ενημέρωση για σεμινάριο: Βιομηχανική κληρονομιά και αυτοδιοίκηση. Από την αναγνώριση και αξιολόγηση στην προστασία, ανάδειξη και διατήρηση.

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

θα ήθελα να σας ενημερώσω και να σας προσκαλέσω στο σεμινάριο: ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ στις 22 & 23 Σεπτεμβρίου.

Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης
(ΥΝΜΤΕΑΜΘ), του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ), στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) 2022 – «Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά – Συντηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές», αναλαμβάνει τη πρωτοβουλία, με την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας [Κ.Ε.Δ.Ε.], συνδιοργανωτή το Δήμο Καβάλας και την υποστήριξη του Ελληνικού Τμήματος TICCIH και της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού – Παραρτήματος Θεσσαλονίκης, της οργάνωσης διαδικτυακού Σεμιναρίου για στελέχη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με θέμα: «Βιομηχανική Κληρονομιά και Αυτοδιοίκηση: από
την αναγνώριση και αξιολόγηση στην προστασία, ανάδειξη και διαχείριση».

Μπορείτε να συνδεθείτε στο παρακάτω link: https://www.youtube.com/channel/UC6n5Na8cxa0Seem7C78ZEdw/live

Οι ενδιαφερόμενοι για την παρακολούθηση του σεμιναρίου μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://forms.gle/E6d5nhchYtzzW6bH6

Μετά τη λήξη της εκδήλωσης, αυτή θα παραμείνει διαθέσιμη για προβολή μέσω youtube. Θα υπάρχει σχετικός σύνδεσμος στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης: https://ynm-amth-culture.gr, στην ιστοσελίδα του Δήμου Καβάλας https://kavala.gov.gr και στην ιστοσελίδα του facebook του Δήμου Καβάλας.

Θα υπάρξει αναφορά και στους μύλους αλλά και στο έργο της TIMS.

Επισυνάπτεται το πρόγραμμα και η πρόσκληση.

Σας περιμένουμε,
με εκτίμηση
Κατερίνα Τούτουζα

Μέλος ΔΣ/TIMS, υπεύθυνη για Ελλάδα και Κύπρο

Μύλος είναι και γυρίζει… Τους καλικάντζαρους οργίζει (2ος κύκλος)

Tον Δεκέμβριο 2016 ενεργοποιείται ο 2ος κύκλος του εκπαιδευτικού προγράμματος «Μύλος είναι και γυρίζει…» που διοργανώνει το Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων Ι.τ.Ε.Μ.

Το πρόγραμμα έχει σκοπό να ψυχαγωγήσει τους μικρούς μας φίλους μέσα σε ένα κλίμα χριστουγεννιάτικης διάθεσης και εορταστικού πνεύματος, συνδυάζοντας τη γνώση και το βιωματικό παιχνίδι με αναφορές στη λαϊκή μας παράδοση. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκπαιδευτικών συναντήσεων τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να αφουγκραστούν τη «μαγεία» των Χριστουγέννων μέσα από τις σκανταλιές των καλικάντζαρων στον μύλο, να ανακαλύψουν τι κρύβει το «μπαούλο του Μυλωνά» και να κατασκευάσουν το δικό τους στολίδι για το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Μύλος είναι και γυρίζει (εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ι.τ.Ε.Μ.)


Πρόσκληση

Αγαπητοί φίλοι, γονείς και εκπαιδευτικοί,

Το Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων ανακοινώνει την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος «Μύλος είναι και γυρίζει» για το σχολικό έτος 2016-2017. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο 2016 και θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούλιο. Το «Μύλος είναι και γυρίζει» αποτελείται από επιμέρους θεματικούς κύκλους, οι οποίοι θα ανανεώνονται θεματικά ανά δίμηνο. Θα χαρούμε ιδιαίτερα να συμμετέχετε σε μία από τις εκπαιδευτικές συναντήσεις που διοργανώσαμε με πολύ κέφι και μεράκι για τους μαθητές και τα παιδιά σας.


→ Ποιοί είμαστε:

Το Ι.τ.Ε.Μ. (Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων) είναι επιστημονικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με κύριους σκοπούς την έρευνα, καταγραφή, μελέτη και προστασία των ιστορικών μορφών μύλων στον Ελληνικό χώρο καθώς και των συγγενών παραδοσιακών ενεργειακών συστημάτων, τη δημιουργία αρχείου με λειτουργία σχετικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, την εξειδίκευση επιστημονικού και τεχνικού δυναμικού, την ίδρυση Μουσείου της Ιστορίας των Μύλων, την οργάνωση τοπικών και διεθνών συναντήσεων, εκθέσεων, εκδόσεων, την παραγωγή ταινιών και άλλων δραστηριοτήτων που θα προβάλλουν τους μύλους. Το Ι.τ.Ε.Μ. είναι μέλος της The International Molinological Society (TIMS) καθώς και του Δικτύου Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων Αθηνών. Ιδρύθηκε με την υπ-αριθ. 1878/1996 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και έχει ως σήμερα περισσότερα από 222 τακτικά μέλη, νομικά και φυσικά πρόσωπα (αρχιτέκτονες, αρχαιολόγους, ιστορικούς, εθνολόγους, λαογράφους, μηχανολόγους, πολιτικούς μηχανικούς, αναστηλωτές, συντηρητές, νομικούς, οικονομολόγους, ερευνητές, ιδιοκτήτες μύλων κ.τ.λ.).

→ Λίγα λόγια για το πρόγραμμα:

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αφορά τους μαθητές προσχολικής ηλικίας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, σχεδιάσαμε και ενεργοποιούμε προγράμματα δύο (2) ηλικιακών βαθμίδων (4-7 και 8-11 ετών). Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην αφύπνιση περιβαλλοντικής συνείδησης καθώς και την ευαισθητοποίηση των παιδιών για την πολιτιστική μας κληρονομιά και τις παραδόσεις.

Ειδικός στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργική απασχόληση των παιδιών με την παράλληλη εκπαίδευση και μετάδοση γνώσεων σε θεματικά πεδία όπως το περιβάλλον, η ενέργεια, η αγροδιατροφική αλυσίδα και ποιότητα στη διατροφή, η λαογραφία, η τεχνολογία κ.ά.


→ Λεπτομέρειες:

Ειδικά για το σχολικό έτος 2016-2017 το Ι.τ.Ε.Μ. έχει επιλέξει ως κεντρικό θεματικό πυρήνα του προγράμματος τον «Ανεμόμυλο». Το πρόγραμμα εγκαινιάζεται με τον πρώτο κύκλο “Μύλος είναι και γυρίζει…Ο αέρας μας ταΐζει” το οποίο θα είναι ενεργό για τουλάχιστον 2 μήνες από την έναρξή του. Η διάρκεια κάθε συνάντησης θα είναι περίπου 140 λεπτά. Στο πλαίσιο κάθε συνάντησης οι μικροί μας φίλοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε διασκεδαστικές δραστηριότητες οι οποίες θα ξεκινούν από την ανάγνωση παραμυθιού, το βιωματικό παιχνίδι και θα καταλήγουν στο εργαστήρι εικαστικών.

Τα προγράμματα είναι ειδικά προσαρμοσμένα για την επίσκεψη παιδιών σχολικών τάξεων προνηπίων, νηπίων και δημοτικού, τα οποία συνοδευόμενα από τους δασκάλους τους θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα μονοπάτια της γνώσης αλλά και του παιχνιδιού και να γνωρίσουν από κοντά τον χώρο μας. Παράλληλα, το Ι.τ.Ε.Μ. θα διοργανώνει για 2 τουλάχιστον Κυριακές τον μήνα (την 1η και την 3η Κυριακή κάθε μήνα) προγράμματα για παιδιά 4-8 ετών συνοδευόμενα από τους γονείς ή/και συνοδούς τους (ελάχιστος αριθμός συμμετοχής: 5 παιδιά). Κατά τη διάρκεια απασχόλησης των παιδιών από τους εκπαιδευτές δίνεται η δυνατότητα και στους γονείς ή/και συνοδούς των παιδιών να γνωρίσουν από κοντά τον χώρο του ερευνητικού οργανισμού μας καθώς και τις δράσεις του, απολαμβάνοντας με την παρέα τους ένα ρόφημα στον φιλόξενο χώρο μας, κοντά στα παιδιά τους, την ίδια στιγμή που τα ίδια θα ψυχαγωγούνται, θα μαθαίνουν και θα δημιουργούν.

Η ενεργοποίηση των προγραμμάτων θα γίνεται μετά από κράτηση θέσεων, κατόπιν συνεννοήσεως με τη διεύθυνση του Ινστιτούτου.

Για τη συμμετοχή κάθε παιδιού ανά εκπαιδευτική συνάντηση προτείνεται:

Ομαδικό (Σχολεία): 7,00 Ευρώ

Κανονικό (Κυριακές): 12,00 Ευρώ*

*Περιλαμβάνεται και η είσοδος των συνοδών των παιδιών, καθώς και όλα τα υλικά χειροτεχνίας. Προβλέπεται επίσης ειδική προσφορά για αδερφάκια και για γονείς με κάρτα ανεργίας.


→ Επικοινωνία:

Για διευκρινήσεις, κρατήσεις και πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήσετε μαζί μας στα:

· Email: itemylon@gmail.com

· Facebook: Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων

· www.hellenicmills.gr/Item.html

· 6977.787407 (Μαρία Γρυπάρη, Αρχιτέκτων / Πρόεδρος του Ι.τ.Ε.Μ.)

· 6972.902898 (Αλεξάνδρα Μαυρίκου, Ιστορικός / μέλος του Ι.τ.Ε.Μ.)

· 6945.794442 (Τίνα Κουτλάκη, Αρχιτέκτων / μέλος του Ι.τ.Ε.Μ.)

Θα χαρούμε να σας δούμε από κοντά

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος

Μαρία Γρυπάρη

Αρχιτέκτων

Η Ταμίας

Έλενα Χαλκουτσάκη

Αρχιτέκτων