Μύλος είναι και γυρίζει (εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ι.τ.Ε.Μ.)


Πρόσκληση

Αγαπητοί φίλοι, γονείς και εκπαιδευτικοί,

Το Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων ανακοινώνει την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος «Μύλος είναι και γυρίζει» για το σχολικό έτος 2016-2017. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο 2016 και θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούλιο. Το «Μύλος είναι και γυρίζει» αποτελείται από επιμέρους θεματικούς κύκλους, οι οποίοι θα ανανεώνονται θεματικά ανά δίμηνο. Θα χαρούμε ιδιαίτερα να συμμετέχετε σε μία από τις εκπαιδευτικές συναντήσεις που διοργανώσαμε με πολύ κέφι και μεράκι για τους μαθητές και τα παιδιά σας.


→ Ποιοί είμαστε:

Το Ι.τ.Ε.Μ. (Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων) είναι επιστημονικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με κύριους σκοπούς την έρευνα, καταγραφή, μελέτη και προστασία των ιστορικών μορφών μύλων στον Ελληνικό χώρο καθώς και των συγγενών παραδοσιακών ενεργειακών συστημάτων, τη δημιουργία αρχείου με λειτουργία σχετικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, την εξειδίκευση επιστημονικού και τεχνικού δυναμικού, την ίδρυση Μουσείου της Ιστορίας των Μύλων, την οργάνωση τοπικών και διεθνών συναντήσεων, εκθέσεων, εκδόσεων, την παραγωγή ταινιών και άλλων δραστηριοτήτων που θα προβάλλουν τους μύλους. Το Ι.τ.Ε.Μ. είναι μέλος της The International Molinological Society (TIMS) καθώς και του Δικτύου Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων Αθηνών. Ιδρύθηκε με την υπ-αριθ. 1878/1996 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και έχει ως σήμερα περισσότερα από 222 τακτικά μέλη, νομικά και φυσικά πρόσωπα (αρχιτέκτονες, αρχαιολόγους, ιστορικούς, εθνολόγους, λαογράφους, μηχανολόγους, πολιτικούς μηχανικούς, αναστηλωτές, συντηρητές, νομικούς, οικονομολόγους, ερευνητές, ιδιοκτήτες μύλων κ.τ.λ.).

→ Λίγα λόγια για το πρόγραμμα:

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αφορά τους μαθητές προσχολικής ηλικίας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, σχεδιάσαμε και ενεργοποιούμε προγράμματα δύο (2) ηλικιακών βαθμίδων (4-7 και 8-11 ετών). Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην αφύπνιση περιβαλλοντικής συνείδησης καθώς και την ευαισθητοποίηση των παιδιών για την πολιτιστική μας κληρονομιά και τις παραδόσεις.

Ειδικός στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργική απασχόληση των παιδιών με την παράλληλη εκπαίδευση και μετάδοση γνώσεων σε θεματικά πεδία όπως το περιβάλλον, η ενέργεια, η αγροδιατροφική αλυσίδα και ποιότητα στη διατροφή, η λαογραφία, η τεχνολογία κ.ά.


→ Λεπτομέρειες:

Ειδικά για το σχολικό έτος 2016-2017 το Ι.τ.Ε.Μ. έχει επιλέξει ως κεντρικό θεματικό πυρήνα του προγράμματος τον «Ανεμόμυλο». Το πρόγραμμα εγκαινιάζεται με τον πρώτο κύκλο “Μύλος είναι και γυρίζει…Ο αέρας μας ταΐζει” το οποίο θα είναι ενεργό για τουλάχιστον 2 μήνες από την έναρξή του. Η διάρκεια κάθε συνάντησης θα είναι περίπου 140 λεπτά. Στο πλαίσιο κάθε συνάντησης οι μικροί μας φίλοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε διασκεδαστικές δραστηριότητες οι οποίες θα ξεκινούν από την ανάγνωση παραμυθιού, το βιωματικό παιχνίδι και θα καταλήγουν στο εργαστήρι εικαστικών.

Τα προγράμματα είναι ειδικά προσαρμοσμένα για την επίσκεψη παιδιών σχολικών τάξεων προνηπίων, νηπίων και δημοτικού, τα οποία συνοδευόμενα από τους δασκάλους τους θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα μονοπάτια της γνώσης αλλά και του παιχνιδιού και να γνωρίσουν από κοντά τον χώρο μας. Παράλληλα, το Ι.τ.Ε.Μ. θα διοργανώνει για 2 τουλάχιστον Κυριακές τον μήνα (την 1η και την 3η Κυριακή κάθε μήνα) προγράμματα για παιδιά 4-8 ετών συνοδευόμενα από τους γονείς ή/και συνοδούς τους (ελάχιστος αριθμός συμμετοχής: 5 παιδιά). Κατά τη διάρκεια απασχόλησης των παιδιών από τους εκπαιδευτές δίνεται η δυνατότητα και στους γονείς ή/και συνοδούς των παιδιών να γνωρίσουν από κοντά τον χώρο του ερευνητικού οργανισμού μας καθώς και τις δράσεις του, απολαμβάνοντας με την παρέα τους ένα ρόφημα στον φιλόξενο χώρο μας, κοντά στα παιδιά τους, την ίδια στιγμή που τα ίδια θα ψυχαγωγούνται, θα μαθαίνουν και θα δημιουργούν.

Η ενεργοποίηση των προγραμμάτων θα γίνεται μετά από κράτηση θέσεων, κατόπιν συνεννοήσεως με τη διεύθυνση του Ινστιτούτου.

Για τη συμμετοχή κάθε παιδιού ανά εκπαιδευτική συνάντηση προτείνεται:

Ομαδικό (Σχολεία): 7,00 Ευρώ

Κανονικό (Κυριακές): 12,00 Ευρώ*

*Περιλαμβάνεται και η είσοδος των συνοδών των παιδιών, καθώς και όλα τα υλικά χειροτεχνίας. Προβλέπεται επίσης ειδική προσφορά για αδερφάκια και για γονείς με κάρτα ανεργίας.


→ Επικοινωνία:

Για διευκρινήσεις, κρατήσεις και πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήσετε μαζί μας στα:

· Email: itemylon@gmail.com

· Facebook: Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων

· www.hellenicmills.gr/Item.html

· 6977.787407 (Μαρία Γρυπάρη, Αρχιτέκτων / Πρόεδρος του Ι.τ.Ε.Μ.)

· 6972.902898 (Αλεξάνδρα Μαυρίκου, Ιστορικός / μέλος του Ι.τ.Ε.Μ.)

· 6945.794442 (Τίνα Κουτλάκη, Αρχιτέκτων / μέλος του Ι.τ.Ε.Μ.)

Θα χαρούμε να σας δούμε από κοντά

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος

Μαρία Γρυπάρη

Αρχιτέκτων

Η Ταμίας

Έλενα Χαλκουτσάκη

Αρχιτέκτων